【會員投稿 –「太」讀男】
6712
post-template-default,single,single-post,postid-6712,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.1,popup-menu-slide-from-left,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

【會員投稿 –「太」讀男】

【會員投稿 –「太」讀男】

「太」讀男每年都係訂立閱讀既目標俾自己,今年希望透過每月一篇,除左透過分享可以令自己更加熟習內容外,都可以透過分享,令到大家新一年有唔同方面既進步,終極目標係想每個人都可以建立閱讀既習慣。

提到習慣,2023年最多人講既其中一本書,一定係《原子習慣》,亦都係讀男第一本想同大家分享既書。

習慣,不論好與壞,都唔可以睇少,因為我地既人生就係由每一個小習慣,長年累月地建構而成,所以一個完善既習慣系統對我地黎講非常重要,通過建立各個微小既習慣,實現長期持續既改變。

作者透過4個簡單既步驟,讓我地更容易建立習慣

讓提示顯而易見 (提示)

讓習慣變得吸引 (渴望)

讓行動輕而易舉 (回應)

讓獎賞令人滿足 (獎賞)

以「學英文」作為例子

提示 – 可以「重新設計環境」或者 「具體行動計劃」

例如將英文書擺係屋企當眼位置,或者將學英文APP學係手機當眼處,然後規定自己每日晚上十點,在睡房閱讀10分鍾

渴望 – 將想做既事同需要做既事捆綁埋一齊

例如本身好鍾意飲咖啡,你可以自己每朝幫自己沖一杯咖啡,同時閱讀英文5分鍾

回應 – 善用「最小努力原則」,令件事簡單到可以不停「重複」做

例如話俾自己聽每晚睇10頁書,或者聽2分鐘podcast,睇2分鐘YouTube,當你開始做2分鐘你好大機會會繼續睇落去,又或者維持每日2分鐘,不停重複去做。

獎賞 – 幫自己建立「立刻既獎賞」 或者 習慣追蹤

例如你可以一個日曆app或者實體日曆上,每日自己學習完後,就係上面打個剔,當自己睇返每一日都有學習既時候,會有滿足感。

同時可以獎勵自己一星期7日都有學習的話,就買包靚咖啡粉獎賞自己。

然而,好多人建立左習慣迴路後,但唔能夠持續去做,所以除左以上4個簡單步驟外,仲有一個大重點,就係改變(建立)你自己既身份認同。

每一個行動背後都有支持既價值觀,同身份認同不相符既行為習慣是無法長久,內在動機與個人價值觀既終極型態是讓習慣成為身份既一部分。

以下有一個大家都聽過既例子 (兩個想戒煙的人) :

我正在戒煙:以結果為基礎既習慣論述 (同自己講我係吸煙者, 正嘗試唔食煙)

我不抽煙:以身份認同為基礎既習慣論述 (同自己講我係健康既人, 所以我唔食煙)

以上兩個結果一樣既論述,分別同緊自己講係吸煙者同埋自己係健康既人,身份認同既分別,會直接影響到你能唔能夠建立一個長久持續既習慣。

「太」讀男再以「健康既人」作為例子

假設你想減肥,你不停去健身,但結果出黎可能一兩個月都無成果,咁就好容易放棄

但如果你建立一個身份認同,你同自己講要成為「健康既人」,除左健身之外,你知道「健康既人」仲會控制飲食同早睡早起等等。

結果你成為左「健康既人」,減到肥係帶黎既其中一個成果!

撰文:讀男